Home Over ons Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Een overzicht van enkele vaak voorkomende vragen en hun antwoord.


Wat betekent het lidmaatschap van vzw Free-Time?

Lidmaatschap

Wie deelneemt aan de vakanties, wordt automatisch lid van Free-Time. Dit betekent dat u in ons ledenbestand wordt ingeschreven en dat u op de hoogte gehouden wordt van het reilen en zeilen in de organisatie.

Kom-Pas

De verwenpas 'Kom-pas' kost € 35 voor het hele gezin. Na aankoop wordt de Kom-Pas automatisch geactiveerd en kunt u onmiddellijk genieten van de kortingen. De Kom-Pas is 1 jaar geldig vanaf datum van aankoop; niet cumuleerbaar met Grabbelpas.

Vaste Voordelen

 • Korting van € 10 op alle externaatsvakanties.
 • 30% korting op huur van feestmateriaal en springkastelen bij Gent Feest.
 • Aankoop van Kinepolischeques aan verminderd tarief (tarief afhankelijk van prijsbepalingen van Kinepolis).
 • Gratis gadget op de Familiedag.
 • Je steunt Free-Time's doelstelling om meer kampplaatsen open te stellen voor kinderen uit kansarme gezinnen.

Lees meer over de verwenpas en andere kortingen »

top


Op welke manier kan ik inschrijven?

Dit gebeurt telkens in twee stappen:

 1. via uw profiel: maak er één aan of log in
 2. een vakantie kiezen en boeken

Inloggen

Als u voor het eerst wilt inschrijven, maakt u eerst een nieuw profiel aan. Heeft u reeds een vakantie geboekt bij Free-Time? Dan heeft u een profiel. Log in met uw persoonlijke gegevens.

Tips om misverstanden te vermijden:

 • Maak een nieuw profiel aan op naam van de ouder die het fiscaal attest wenst te ontvangen. 
 • Gebruik het e-mailadres van de ouder die dit het meest gebruikt. Alle info, facturen en communicatie tussen Free-time vzw en de ouder verloopt via dit e-mailadres.
 • Eens alle gegevens ingevuld zijn en u uw profiel aangemaakt hebt, bent u meteen ingelogd. U ontvangt een bevestigingsmail met persoonlijk wachtwoord om in de toekomst in te loggen op uw profiel.
  U kan ten alle tijde uw gegevens aanpassen, alsook het wachtwoord indien gewenst.

Voeg de gegevens van uw kind(eren) toe. Alleen wanneer er kinderen toegevoegd werden aan uw profiel, kan u inschrijven voor vakanties.

Een vakantie kiezen

Na het inloggen kan u op onze website zoeken naar de vakanties. U kunt het kampaanbod filteren op eigen voorkeuren. Bij elke kampnaam kunt u de specifieke omschrijving lezen. 

Wil u uw kind(eren) inschrijven? Kies het kind dat u wil inschrijven voor het gekozen kamp. Hou de leeftijdsgrenzen van elk kamp zeker in het achterhoofd. Om een maatwerk te leveren, kunnen kinderen enkel op kamp met leeftijdsgenoten.

Onmiddellijk na inschrijven ontvangt u een e-mail met de bevestiging van inschrijving en de factuur.

top


Kan ik mijn kind inschrijven voor een kamp waarvoor de minimumleeftijd nog niet werd bereikt?

Ja, maar enkel als het kind dit jaar nog de minimumleeftijd behaalt. Kinderen kunnen deelnemen aan een kamp als zij datzelfde kalenderjaar de vereiste leeftijd bereiken of bereikt hebben.

Kleuters moeten effectief 3 jaar zijn bij aanvang van het kamp.

top


Hoe kan ik een Free-Time T-shirt bemachtigen?

Heel eenvoudig!

Op elk externaatskamp kunt u een t-shirt kopen voor 5 euro.
Als u liever spaart, geen probleem, dat gaat ook . Bij elk externaatskamp krijgt het kind een T-shirtbonnetje. Met drie bonnetjes krijg je een gratis T-shirt.

Op elk internaatskamp krijgt het kind een gratis Free-Time T-shirt.

top


Free-Time kamp te duur?

Verschillende kortingen voor uw kampinschrijving

Fiscale attesten

De fiscale attesten voor uw kampinschrijving ontvangt u in april van het jaar dat volgt op de vakantie.

 • Fiscaal attest (tot 12 jaar): € 11,20 per dag in te brengen in uw belastingaangifte

Terugbetaling via de Mutualiteit

U kunt ook vaak een deel terugkrijgen via uw mutualiteit.

Een bewijs van deelname kunt u bekomen door ons een aan uzelf geadresseerde en gefrankeerde omslag toe te sturen met een attest van uw mutualiteit. Wij vullen het in en sturen u dit terug na afloop van de kampperiode.

Waar voor uw geld!

Free-Time werkt samen met een heleboel partners om kwalitatieve activiteiten aan te bieden die uw kind boeit.

Een deel van het inschrijvingsgeld gaat ook naar de logistieke ondersteuning van Free-Time, de continue vorming van onze monitoren en het openstellen van plaatsen voor kansarme kinderen op onze kampen.

top


Ik heb betaald, maar krijg toch een aanmaning toegestuurd.

Dit is uiteraard een vervelende situatie voor u en dat proberen we zo veel mogelijk te vermijden.

Omdat de betalingen automatisch geregistreerd worden is het van groot belang telkens de correcte gestructureerde mededeling van de factuur over te nemen bij de overschrijving. Als u een vrije mededeling opgeeft bij het overschrijven, zonder de gestructureerde mededeling, wordt uw betaling niet geregistreerd. De gestructureerde mededeling moet dus enkel in het daarvoor bestemde vak overgenomen worden en niet in de vrije mededeling. In dat geval krijgt u automatisch een aanmaning tot betaling toegemaild.

Een andere mogelijkheid is dat de factuur niet in uw inbox is beland en de normale betalingstermijn is verstreken zonder dat u daar zicht op heeft. Bij bepaalde internetdiensten worden mails als spam aanzien. Het kan dus zijn dat u uw factuur in de spamfolder van uw maildienst hebt gekregen. Mocht u twee dagen na inschrijven nog steeds geen factuur gekregen hebben, kijkt u best na of die niet bij de spam is terecht gekomen.

Alsnog onterechte aanmaningen gekregen? Dan kunt u altijd contact opnemen met het kantoor via info@freetime.be.

top


Waar kan ik meer info over een kamp vinden?

Algemene informatie

Voor algemene info over de kampen, zoals locatie, inhoudelijke beschrijving van het kamp etc. kunt u terecht op onze website bij vakanties

Vertrekinformatie

Nadat u voor een kamp heeft ingeschreven verlangt u natuurlijk wat meer specifieke vertrekinfo. Is er busvervoer voorzien? Waar is het vertrekpunt? Antwoorden op al die vragen krijgt u automatisch doorgestuurd via e-mail 20 dagen voor aanvang van het kamp in kwestie. U hoeft hiervoor geen verdere stappen te ondernemen.

Extra informatie

Het kan natuurlijk altijd voorvallen dat u met verdere, meer specifieke, vragen zit. Aarzel in dat geval zeker niet om rechtstreeks contact op te nemen met de coördinatoren van de kampen:

Mocht u nog verdere vragen hebben tijdens het kamp, spreekt u best een monitor aan of de kampverantwoordelijke (groene T-shirt).

top


Mijn werkgever heeft een samenwerking met Free-Time - Hoe loopt een inschrijving dan?

Volg de procedure voor een correcte verwerking van de werkgeverskorting.

Informatie over de kampen zelf kunt u altijd navragen bij het Free-Time team: info@freetime.be

top


Hoe annuleer ik mijn inschrijving?

Stel dat uw kind door omstandigheden niet zal kunnen deelnemen aan het kamp waarvoor het was ingeschreven. Dan annuleert u best dit kamp. Dit gebeurt steeds door u zelf

U logt in op uw profiel via onze website. 

Onder uw profiel kiest u voor 'Inschrijvingen', hiermee kunt u een overzicht zien van al uw inschrijvingen bij Free-Time. 

Om een bepaalde inschrijving te annuleren, klikt u op de link 'annuleren' naast het desbetreffende kamp. In uw mailbox krijgt u dan een bevestigingsmail van uw annulering met de daarbij horende kosten.

Een kamp annuleren is niet steeds kostenloos. Bekijk het overzicht van mogelijk kosten.  

top


Waar kan ik terecht met attesten van mijn werkgever of mutualiteit?

U bekomt een bewijs van deelname indien u het volgende doet:

Stuur ons een attest van uw werkgever of mutualiteit met daarbij een aan uzelf geadresseerde en gefrankeerde envelop. Wij vullen het in en sturen u dit terug na afloop van de kampperiode.

Wij voorzien ook zelf standaardattesten indien uw werkgever deze niet bezit.

Deze attesten kunnen niet worden afgegeven op de kamplocaties gezien zij deze daar niet kunnen verwerken.

top


Wat is een corona-voucher/promotiecode? Hoe werkt het? En waarom kiezen wij voor deze vorm van terugbetaling?

Wanneer ontvang ik de voucher/promotiecode? Hoe gaat dit in zijn werk?

Als Free-Time een kamp moet annuleren omwille van de gevolgen van Coronamaatregelen, dan zal eerst onderzocht worden of een overstap naar een binnenlandse vakantie met of zonder overnachting mogelijk is. Indien overstappen niet lukt, dan wordt het kamp geannuleerd en ontvangt u kort daarop een mail met een voucher/promotiecode. 

Wat is de waarde van mijn voucher?

De waarde van de voucher is volledig gelijk aan de door u betaalde kampprijs.

Wat als het nieuwe kamp die ik met mijn voucher boek duurder/goedkoper is?

Indien u minder besteedt dan de vermelde waarde op uw voucher, behoudt u het restant van de voucherwaarde. U dient hiervoor wel contact op te nemen met onze administratie via info@freetime.be. U ontvangt een nieuwe code per mail met het resterende bedrag. De datum van uitgifte en geldigheidsduur van de initieel uitgegeven voucher blijft van toepassing.

Indien u meer besteedt dan de vermelde waarde op uw voucher, dient u het verschil tussen het werkelijk besteed bedrag en de waarde van de voucher bij te betalen. Dit wordt duidelijk op uw factuur. 

Mag ik meerdere vouchers gebruiken voor het boeken van één kamp?

Nee, dit is niet mogelijk. Indien u meerdere vouchers ontving, omdat u meerdere kinderen inschreef en u wil slechts nog 1 kind inschrijven voor één kamp, dan is het helaas niet mogelijk om verschillende promotiecodes voor één bepaalde inschrijving te gebruiken. Per inschrijving kan namelijk maar 1 code worden invuld in het inschrijvingsformulier.

Mag ik de voucher gebruiken om meerdere kampen te boeken? Dus het bedrag spreiden over meerdere kampen?

Dit is enkel mogelijk indien het kamp goedkoper is dan de waarde van uw voucher. M.a.w. als u na de eerste boeking nog voldoende saldo overhoudt, dan kunt u dit pas inzetten voor een volgende inschrijving nadat u een nieuwe promotiecode voor dit restsaldo heeft aangevraagd en ontvangen. Echter zullen de datum van uitgifte en geldigheidsduur van de initieel uitgegeven voucher van toepassing blijven. 

Voor welke producten mag ik de voucher gebruiken?

U mag de voucher gebruiken voor alle vakanties uit het aanbod van Free-Time vzw die op dat moment online beschikbaar zijn:

herfstvakantie: begin september online
kerstvakantie: eind oktober online
krokus-paas-en zomervakantie vanaf de kerstvakantie online.

Vanaf/tot wanneer is de voucher geldig? Heeft de geldigheid betrekking op de boekingsdatum of de startdatum van het nieuwe kamp?

U heeft tijd tot 31/12/2021 de tijd, vanaf het moment van ontvangst, om een nieuw kamp te boeken. De startdatum van het kamp mag dus ook ná de geldigheid van de voucher zijn, zolang de boeking maar binnen deze termijn is gedaan. 

Free-Time heeft mijn kamp geannuleerd. In de normaal geldende algemene voorwaarden werd aangegeven dat de kampsom volledig terugbetaald wordt in geval van annulatie door Free-Time zelf, maar nu krijg ik toch een voucher. Kan dat zomaar? 

In eerste instantie hebben wij voorheen inderdaad gecommuniceerd dat u het bedrag teruggestort zou krijgen. Echter, konden wij bij online gaan van dit aanbod niet vermoeden dat deze crisis zo’n enorme impact zou hebben op de hele wereld en ook op ons als vakantieorganisatie. We bevinden ons in een zeer uitzonderlijke situatie die zowel de kampgangers, ouders, partners als de volledige jeugdsector raakt. In deze uitzonderlijke situatie is gekozen voor een uitzonderlijke oplossing in de vorm van een Corona-voucher. Dit is wettelijk vastgelegd in het Ministerieel Besluit van 20 maart 2020 en laat de organisatoren uitdrukkelijk toe om een tegoedbon te verstrekken in plaats van een terugbetaling in geval van een annulering ingevolge de coronacrisis.

Is de voucher persoonsgebonden? Of mag deze ook overgedragen worden?

De voucher is niet persoonsgebonden, u mag deze overdragen naar iemand anders. De promotiecode kan slechts een keer gebruikt worden. Het is m.a.w. vrij eenvoudig deze code door te geven/mailen of cadeau te doen aan iemand die er wel gebruik van kan maken.   

Hoe verzilver ik mijn corona voucher?

Bij inschrijving voor een kamp online is er steeds de mogelijkheid om een promotiecode in te vullen in het bewuste veld. Dit verloopt net hetzelfde als hoe het tot vandaag al georganiseerd was voor mensen die een voucher/promotiecode van ons ontvingen. De korting wordt direct verrekend bij inschrijving en dus op uw factuur.  


Wat zijn de jeugdwerkregels in tijden van Corona?

Zomerkampen in het binnenland  mogen doorgaan, wat betekent dit voor mijn Free-Time kamp?

Sinds 22 mei weten we dat de binnenlandse zomerkampen mogen en kunnen plaatsvinden. Wij gaan er dan ook voor om ons volledige aanbod te laten doorgaan.

Bij deze 'Ja' horen natuurlijk wel een heleboel belangrijke maatregelen om alles veilig te laten verlopen. Deze jeugdwerkregels werden voor gans de sector vastgelegd in een duidelijk onepager voor ouder en kind.  

Mogen alle binnenlandse kampen met of zonder overnachting doorgaan?

Ja, op voorwaarde dat we de kampen kunnen opsplitsen in contactbubbels van 50 personen. In de praktijk wil dit zeggen dat we op onze grootste locaties meerdere bubbels organiseren die dus uit één of meerdere kampen zullen bestaan. Welke kampen in welke bubbel zitten krijgt iedereen in zijn specifieke infomail bezorgd 21 dagen voor de start van zijn kamp. 

Elke bubbel krijgt zijn specifieke speelzone waar onthaal, opvang, sanitair en eetmomenten apart georganiseerd worden. Binnen deze bubbel hoeft zowel kind als monitor geen mondmasker te dragen.

Tijdens de kampuren delen we het terrein met alle andere kampgroepen, zoals we dit al altijd gedaan hebben nl. op afstand. Elke bubbel krijgt zijn algemene materiaalset, dus enkel het gemeenschappelijk materiaal zoals hockeysticks, reuzespelen, een springkasteel, ... moet ontsmet worden, vooraleer het door een andere, bubbel kan worden gebruikt. 

We zijn druk in de weer om voor elk kamp deze jeugdwerkregels te concretiseren en implementeren. Sinds vandaag (3 juni) weten we met zekerheid dat ook de sportkampen en cultuurgerichte kampen op dezelfde wijze georganiseerd mogen worden. Voor een aantal kampen was het nog afwachten of dat zwembadbezoek of pretparkbezoek kon doorgaan, maar nu weten we dat ook zwembaden en pretparken vanaf het begin van de zomervakantie terug open gaan.  

Uitstappen en workshops kunnen dus zeker doorgaan op voorwaarde dat de partner zich kan organiseren naar deze jeugdwerkregels. Wij volgen netjes de protocollen die de pretparken, zwembaden en musea ons zullen opleggen. 

Op uitstap en tijdens workshops waarbij de afstandsregels niet kunnen gerespecteerd worden, volgen we uiteraard de gangbare regels die gelden, zoals bv. het dragen van mondmasker bij het nemen van openbaar vervoer. 


Werd er rekening gehouden met kinderen en jongeren met een beperking bij het opmaken van de jeugdwerkregels en zomerplannen?

Zeker.
We zijn uitgegaan van een inclusieve aanpak bij het opmaken van zowel de jeugdwerkregels als de zomerplannen. Hiervoor gingen we in overleg met Ouders voor Inclusie, Jeugdwerk voor Allen, artsen en verschillende jeugdwerkorganisaties die veel ervaring hebben met deze kinderen en jongeren. 

Deze inclusieve aanpak houdt in dat overal gezocht werd naar formuleringen en oplossingen die voor elke deelnemer aan activiteiten haalbaar is en het doel is dan ook dat er zoveel mogelijk kinderen en jongeren mee kunnen deze zomer. Om die reden zal je niet vaak het woord beperking of bijzondere noden lezen in deze zomerplannen, een aanpak op maat per kind is immers onmogelijk in dit draaiboek op te nemen aangezien elk kind anders is. Dat neemt niet weg dat organisaties extra aandacht zullen hebben voor kinderen en jongeren met een beperking of bijzondere noden en zelf wel zoeken naar die aanpak op maat. 

 We raden organisaties aan om op voorhand proactief met jullie als ouders, het kind of jongere zelf en eventueel de huisarts in gesprek te gaan over mogelijke drempels of aandachtspunten om aan de maatregelen te voldoen om zo samen oplossingen te kunnen zoeken.
Als ouders kennen jullie zelf veel mogelijke oplossingen door ervaring, het is dan ook belangrijk die te gebruiken. Naast de inclusieve aanpak van de zomerplannen en jeugdwerkregels, voorzien we bijkomende FAQ's voor organisaties over kinderen en jongeren met een beperking of bijzondere noden, biedt Jeugdwerk voor Allen ook extra ondersteuning aan voor organisaties en werken sommige organisaties nog bijkomende communicatie aan rond specifieke situaties. 

 Dit alles neemt niet weg dat de maatregelen veel vragen van organisaties, vrijwilligers en medewerkers en ze zelf steeds de beslissing moeten kunnen maken wat er haalbaar is deze zomer, welke kinderen mee kunnen of kunnen deelnemen en welke misschien slechts deels of pas volgende zomer opnieuw. We vragen steeds om met begrip een gesprek aan te gaan over de mogelijkheden, drempels en oplossingen en indien nodig ook begrip te tonen voor de soms beperkte mogelijkheden van de organisatie in kwestie. In tussen tijd kunnen de organisaties ook specifieke problemen waar ze op botsen verder doorgeven en bespreken wij deze zaken met experten. 


Mag mijn kind gewoon deelnemen aan activiteiten, werkingen en kampen?

Ja! Je kind mag deze zomer naar het speelplein, op kamp of naar de jeugdactiviteit.Ten minste als je kind: 

 • niet ziek is op moment van deelname
 • tot minimaal 5 dagen voor deelname niet ziek is geweest (focus op coronasymptomen)
 • niet tot de risicogroep behoort

Hoort je kind wel tot de risicogroep? Dan mag je kind gaan mits jouw toestemming, of als je een attest van de dokter hebt. Zie ook volgende vraag: 'Wat zijn de risicogroepen en wat als mijn kind daar onder valt?


Wat zijn de risicogroepen en wat als mijn kind daar onder valt?

De risicogroepen worden in deze lijst van pediaters benoemd. Bij twijfel kan je steeds een huisarts contacteren die jou verder kan helpen.

Voor sommige van deze risicogroepen volstaat het om als ouder toestemming te geven dat je kind kan deelnemen aan het aanbod, dat is wanneer er sprake is van een chronische ziekte die onder controle is met medicatie. We begrijpen wel dat je als ouder mogelijk twijfels hebt, raadpleeg dan steeds de arts die samen met jou de inschatting kan maken of het kan en hoe het kan.

Voor andere risicogroepen is toestemming van de arts wel nodig om deel te kunnen nemen. Ga in gesprek met de arts wat de risico’s kunnen zijn, wat wel of niet kan.

Ga zowel bij eigen toestemming als ouder als bij toestemming van de huisarts ook zeker in gesprek met de begeleiding indien er speciale zorg of aandacht nodig is en hou rekening met de draagkracht van de begeleiding, misschien lijken sommige zaken vooraf moeilijk of niet haalbaar, ga het gesprek aan. 


Is social distancing van toepassing tijdens het kamp, de activiteit of de werking?

Elk kamp, elke speelpleinwerking en elke zomeractiviteit voor jongeren wordt opgesplitst in bubbels van maximaal 50 personen.

Binnen die bubbel moet je kind geen anderhalve meter afstand houden. De activiteiten kunnen gewoon doorgaan met contact tussen de deelnemers van 1 bubbel. Er wordt gespeeld, gegeten, geslapen, gedanst, geknutseld… binnen de eigen bubbel en zonder contact met de andere bubbel(s). Geen social distancing dus binnen de bubbel wel bubbel distancing!

Binnen de bubbels wordt een onderscheid gemaakt tussen -12 en + 12 jaar met betrekking tot de intensiteit van het contact. Vanaf +12 jaar is er een hoger besmettingsgevaar. Daar wordt rekening mee gehouden bij keuze van activiteiten. Ook in relatie tot externen wordt bij +12 extra aandacht geschonken aan social distancing en/of gebruik van mondmaskers.

Contact met mensen buiten de bubbel wordt vermeden. Een bezoekdag of toonmoment voor jou als ouder zit er dit jaar dus niet in. Bij brengen en halen bij dagaanbod zonder overnachting wordt toegang van ouders tot de locatie gemeden en wordt gekeken om te werken met kiss en rides, social distancing tussen ouders, …  


Moet mijn kind een mondmasker dragen tijdens het kamp, de werking, de activiteit?

Binnen de bubbel van je kind is dat niet nodig.

Een mondmasker wordt wel belangrijk wanneer de bubbel in contact komt Er wordt wel een onderscheidt gemaakt tussen kinderen – 12 en +12.

Zo zijn er bepaalde situaties waarbij +12 jarigen wel een mondmasker moeten dragen. 

 • wanneer je het openbaar vervoer neemt op drukke plaatsen komt
 • waar je geen afstand kan houden
 • wanneer je contact hebt met externen

Heeft je kind een wond die verzorgd moet worden? De begeleider doet dat met een mondmasker en eventueel handschoenen aan. Je kind zelf moet er geen dragen.

Eventueel kan de begeleiding ‘s avonds een mondmasker dragen. Wanneer die bijvoorbeeld moet overleggen met begeleiding van andere bubbels. Op dat moment houden ze rekening met social distancing en als dit niet lukt zijn mondmaskers een goede oplossing.  


Moet ik dan zelf voor mondmaskers zorgen voor mijn kind?

Kinderen -12 moeten in principe dus geen mondmaskers dragen, voor de +12 deelnemers kan het dus wel gevraagd worden in functie van verplaatsingen, contact met externen,…indien vereist wordt dit gevraagd in de infomail die jullie 21 dagen voor de start van het kamp ontvangen. 

Vanuit het jeugdwerk hechten we belang aan duurzaamheid, daarom kiezen we ervoor om niet zomaar wegwerpmondmaskers voor alle deelnemers te voorzien. We gaan er van uit dat zo goed als iedereen intussen wel in zijn eigen mondmasker kan voorzien. Er wordt uiteraard rekening gehouden het feit dat het niet voor elke ouder evident is om hierin te voorzien. 


Wat als mijn kind ziek wordt op kamp, de activiteit of tijdens de werking?

Er wordt een vaste procedure gevolgd wanneer een kind ziek wordt. De begeleiders voorzien een quarantaine ruimte op de locatie waar je kind dan kan apart gezet worden wanneer er vermoeden van besmetting is. Ze nemen contact op met een huisarts in de buurt van het kamp of de activiteit. De huisarts zal de groep adviseren m.b.t. te ondernemen stappen. Dit wil o.a. zeggen dat je als ouder of opvoeder kan gevraagd worden je kind op te halen. Hou hier dus zeker rekening mee. Kinderen (en ook begeleiders/omkadering…) die ziek zijn horen niet thuis op het kamp, de activiteit of de werking en worden dus in quarantaine geplaatst en zo snel mogelijk opgehaald.

Wie uitgeput is, heeft meer kans om ziek te worden. Om dat te vermijden, zorgen begeleiders ervoor dat iedereen genoeg kan uitrusten.

Als blijkt dat jouw kind corona heeft (gehad) wordt je nadien gecontacteerd door de tracing inspecteurs, geef hen alle nodige informatie.  


Is het wel veilig om je kind op kamp of naar de activiteit te laten gaan?

Ja.De beslissing om de jeugdkampen te laten doorgaan, is er niet zomaar gekomen. Hier is goed overlegd met de experten.

De begeleiders nemen heel wat maatregelen om het kamp veilig te laten verlopen zoals voldoende rust (zie hierboven).

Je kind moet ook de handen blijven wassen.

 • Bij het begin en het einde van een activiteit
 • Voor en na de maaltijd
 • Na een toiletbezoek

Hoesten en niezen doet je kind nog altijd in de elleboog. Of in een papieren zakdoekje dat je daarna weggooit in een vuilnisbak met deksel op.

Omdat wie vermoeid is vatbaarder is voor het virus wordt ook extra aandacht besteed aan rust in de programma’s deze zomer. 


Gaan uitstappen door deze zomer?

Ja, zolang dit op een veilige manier kan georganiseerd worden.

Alle activiteiten vinden zoveel mogelijk in open lucht plaats én op de eigen (kamp)locatie.  We laten alle uitstappen doorgaan en houden hierbij rekening met de geldende maatregelen op die locatie en met betrekking tot externen (evt. mondmaskers, afstand houden enz…).


Mag mijn kind deze zomer naar verschillende jeugdwerkingen gaan?

De ene dag naar het jeugdhuis en de andere dag naar het speelplein? Virologen raden aan om per week voor één werking te kiezen, en zo zoveel mogelijk binnen dezelfde bubbel te blijven.

Mag je kind dan de ene week naar het jeugdhuis en de andere week op kamp met de jeugdbeweging? Dat kan zeker, beperk in tussentijd wel de bubbels waarin je kind contacten heeft zo veel mogelijk. En wees alert voor symptomen.

Laat je kind dus zeker genieten van de zomer, laat het gerust met verschillende organisaties op kamp of naar activiteiten gaan maar wissel niet af tussen activiteiten binnen één week


Welke rol kan ik als ouder spelen om de zomer vlot te laten verlopen?

Wees je als ouder ook vooral bewust van het feit dat deze zomer anders zal zijn dan anders. Door te kiezen voor bubbels waarin normaal contact mogelijk is proberen we dit voor jouw kind zo normaal mogelijk te maken.

Toch zijn er een aantal zaken die je als ouder wel best weet en waar je rekening mee houdt zodat de zomer vlot kan verlopen voor jou, jouw kind en de organisatoren: 

 • Als kinderen ziek zijn wordt deelname geweigerd of word je als ouder gevraagd je kind op te halen
 • Contact met externen wordt vermeden en voor al het aanbod wordt jij als een externe t.a.v. de bubbels gezien. Dat wil zeggen voorzorgsmaatregelen t.a.v. de deelnemers en andere ouders bij breng- en afhaalmomenten, geen showmomenten, geen bezoekdagen, … en dit zal soms begrip en ook rust vragen van jou en vele andere ouders.
 • De virologen raden aan om niet te gaan mixen en te kiezen voor 1 soort aanbod per week. Probeer daar als ouder bewust mee om te gaan, hoe meer bubbels in 1 week hoe meer kans dat het virus zich verspreidt.

Zorg er samen met ons voor dat kinderen deze zomer vollenbak kunnen spelen, beleven, creatief zijn, sporten,… met zoveel mogelijk vrijheid binnen de grenzen van wat mag.     


Mag je naar het buitenland?

Ja, als de bestemming niet verder dan 150km van de Belgische grens ligt. Het is dan nog niet zeker of het kamp kan doorgaan. Dat hangt af van de richtlijnen voor reizen vanuit België, maar ook van het land van bestemming. 

Waarom 150km?

Als een kind/jongere ziek wordt op kamp, moet die in quarantaine geplaatst worden. Dat wordt dan gemeld aan de ouders en die moeten het kind/jongere meteen komen ophalen. En dat moet haalbaar zijn. Daarom is er een grens afgesproken van 150km van de Belgische grens.

En als de bestemming verder dan 150km ligt?

Dan kan het kamp niet doorgaan en bekijken we graag met jullie of er een alternatieve oplossing mogelijk is. Hetzij een binnenlands kamp met overnachting of een externaatsvakantie. Indien er geen overstap mogelijk is, dan ontvangt u een voucher ter waarde van de kampsom die geldig is tot 31/12/2021.

Om uw surfervaring te verbeteren maakt Free-Time gebruik van cookies. Meer informatie   OK