Home Nieuws Dé jeugdwerkregels voor deze zomer

Terug naar het overzicht

de onepager voor ouder en kind

Dé jeugdwerkregels voor deze zomer

Zomerkampen in het binnenland  en 150 km buiten de Belgische grens mogen allemaal doorgaan, wat betekent dit voor mijn Free-Time kamp?

Sinds 22 mei weten we dat de binnenlandse zomerkampen mogen en kunnen plaatsvinden. Wij gaan er dan ook vollenbak voor om ons volledige aanbod te laten doorgaan binnen het concept van bubbels van 50.

Bij deze late 'Ja' horen dus wel een heleboel belangrijke maatregelen om alles veilig te laten verlopen. Deze jeugdwerkregels werden voor gans de sector vastgelegd in een duidelijk onepager voor ouder en kind. Dit vormt jullie en onze houvast deze zomer.

Hoe zal de praktijk er dan gaan uitzien?

In de praktijk wil dit zeggen dat we op onze grootste locaties meerdere bubbels organiseren die dus uit één of meerdere kampen zullen bestaan. Welke kampen in welke bubbelkleur zitten, krijgt iedereen in de specifieke infomail 21 dagen voor de start van zijn kamp. 

Elke bubbel krijgt zijn specifieke speelzone op het terrein waarbinnen onthaal, opvang, sanitair en eetmomenten apart georganiseerd worden. Binnen deze bubbel hoeft zowel kind als monitor geen mondmasker te dragen en is er dus geen social distancing vereist.

Tijdens de kampuren delen we het terrein met alle andere kampgroepen, zoals we dit al altijd gedaan hebben nl. op afstand. Elke bubbel krijgt zijn algemene en specifieke materiaalset, dus enkel het gemeenschappelijk materiaal zoals hockeysticks, reuzespelen, een springkasteel, ... zullen ontsmet moeten worden, vooraleer het door een andere bubbel kan worden gebruikt. 

We zijn druk in de weer om voor elk kamp deze jeugdwerkregels te concretiseren en implementeren. Sinds vandaag (3 juni) weten we met zekerheid dat ook de sportkampen en cultuurgerichte kampen op dezelfde wijze georganiseerd mogen worden. Voor een aantal kampen was het nog afwachten of dat zwembadbezoek of pretparkbezoek kon doorgaan, maar nu weten we dat ook zwembaden en pretparken vanaf het begin van de zomervakantie terug open gaan. Zelfs contactsporten zullen mogen doorgaan. Maw bijna alles kan binnen onze kampbubbel!

Uitstappen en workshops kunnen dus zeker doorgaan op voorwaarde dat de partner zich kan organiseren naar deze jeugdwerkregels. Wij volgen netjes de protocollen die de pretparken, zwembaden en musea ons zullen opleggen. 

Op uitstap en tijdens workshops waarbij de afstandsregels niet kunnen gerespecteerd worden, volgen we uiteraard de gangbare regels die gelden in het openbaar.

Ouders en andere externen kunnen niet zomaar in de bubbels. Social distancing en mondmaskers spelen hier een belangrijke rol.

Contact met mensen buiten de bubbel wordt vermeden. Een toonmoment voor jou als ouder zit er dit jaar dus niet in. Bij brengen en halen bij de kampen zonder overnachting wordt toegang van ouders tot de locatie zoveel mogelijk gemeden en wordt gekeken om zoveel mogelijk te werken met aparte inschrijfzones, kiss en rides zones, waarbij social distancing tussen ouders organiseerbaar is.

Wie mag meedoen of meegaan?

Liefst zoveel mogelijk kinderen en jongeren. Maar we moeten wel met enkele dingen rekening houden. 

Risicogroepen en ziek zijn

Iedereen mag mee, als dat veilig kan. De voorwaarden: 

  1. Behoort een deelnemer tot een risicogroep? Dan mag die meedoen aan de activiteit of het kamp als hij toestemming heeft van de ouders, voogd (bij chronische ziektes onder controle door medicatie) of mits toestemming van de huisarts.
  2. Was je ziek vóór de start (minimaal 5 dagen terugtellen) van de activiteit of tijdens de activiteit? Dan mag je niet (meer) deelnemen. Dat geldt voor iedereen die betrokken is: kinderen, jongeren, begeleiders, kookouders, enzovoort. 

Aanwezigheidsregisters, medische fiches en tracing 

  • De begeleiders houden voor, tijdens en na de kampen of activiteiten gegevens van aanwezigen en medische fiches bij.
  • Er is ook een document dat de contacten tussen de deelnemers onderling en met externen bijhoudt. Blijkt dat iemand besmet is met corona, tijdens of na het kamp? Dan gebruiken de coronaspeurders deze documenten om te kijken wie gecontacteerd moet worden in functie van een mogelijke besmetting.

Noodprocedure en permanentiesysteem

Wordt er iemand ziek op kamp of tijdens de activiteit? Dan kan je terugvallen op de noodprocedure. 

Elke locatie heeft een plek waarin deelnemers die mogelijks besmet zijn in afzondering kunnen zitten tot ze (door de ouders) worden opgehaald.
 

Surf hier naar de kampen voor jouw regio:

Om uw surfervaring te verbeteren maakt Free-Time gebruik van cookies. Meer informatie   OK